Gav inblick i Brottsoffermyndigheten

UMEÅ. Brottsofferjouren och Brottsoffermyndigheten är två olika verksamheter som var för sig stöder dem som utsatts för brott. Men medan Brottsofferjouren är en ideell organisation av frivilliga medarbetare som ger stöd till målsägande, vittnen och deras anhöriga är Brottsoffermyndigheten en statlig myndighet.Klara Heikkilä Jonsson gav vid Brottsofferjourens årsmöte en intressant inblick i verksamheten inom Brottsoffermyndigheten. […]

Klara Heikkilä Jonsson
Klara Heikkilä Jonsson från Brottsoffermyndigheten gästade Brottsofferjourens årsmöte.

UMEÅ.
Brottsofferjouren och Brottsoffermyndigheten är två olika verksamheter som var för sig stöder dem som utsatts för brott. Men medan Brottsofferjouren är en ideell organisation av frivilliga medarbetare som ger stöd till målsägande, vittnen och deras anhöriga är Brottsoffermyndigheten en statlig myndighet.
Klara Heikkilä Jonsson gav vid Brottsofferjourens årsmöte en intressant inblick i verksamheten inom Brottsoffermyndigheten. Den finansieras huvudsakligen med statliga medel, men en del genom Brottsofferfonden, där merparten av pengarna kommer från dömda gärningspersoner. De som fått stängare straff än böter måste betala en avgift på 1 000 kronor. Fonden fördelar därigenom varje år cirka 45 miljoner kronor till ideella organisationer och brottsofferinriktad verksamhet.

Myndigheten har också hand om den statliga brottsskadeersättningen. 2021 betalade man ut 110 miljoner kronor till brottsoffer som i domstol fått skadestånd. I verksamheten ingår också ett kunskapscentrum. Man samlar och sprider information, håller i konferenser och utbildningar och har flera regeringsuppdrag och projekt. Dessutom är Brottsoffermyndigheten huvudman för det vittnesstöd som ges i landets tings- och hovrätter via Brottsofferjourens stödpersoner.
Årsmötesförhandlingarna för Brottsofferjouren Umeåregionen genomfördes med Anna-Lena Danielsson som mötesordförande och Brita Enfält som sekreterare. Allt var väl förberett och verksamhetsberättelsen inklusive ekonomin för det gångna året godkändes tillsammans med revisionsberättelsen, varför styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Det noterades att jouren under året givit brottsofferstöd till 428 personer. Vittnesstöden arbetade totalt 539 timmar i tingsrätten och gav stöd till 611 personer. Det finns en tydlig ambition att utveckla verksamheten genom att öka samverkan med kommunerna i regionen samt fördjupa och utveckla kontakterna med Polisen och tingsrätten. I det kommer också Nikki Melanson, ny samordnare och verksamhetsutvecklare, att ha en viktig roll.
Valberedningen med Harriet Hedlund och Inger Larsson lade förslag för styrelsen som accepterades. Tidigare vice ordförande Hans-Åke Donnersvärd valdes till ordförande och tidigare ordförande Jan-Erik Nord till vice ordförande. Margaretha Lundquist och Rolf Andersson återvaldes som sekreterare respektive kassör. Styrelsen fick två nya medlemmar, Inger Jonsson Furby och Gunnar Viklund, och tidigare styrelsemedlemmen Anita Helgesson återvaldes. Vidare återvaldes Bertil Burén som revisor.
Före avslutande kaffe/te och smörgås riktades tack till mötespresidiet och valberedningen för gott arbete. Avgående styrelseledamöterna Anna-Lena Boström, Anne-Marie Wiktorsson och Bo Jonsson fick uppskattande ord. Harriet Hedlund, sammankallande i valberedningen, avtackades för flera års gott arbete. Ett speciellt tack gick till Eivor Sjöström och Marie-Louise Brändström, samordnare för brottsoffer- respektive vittnesstödet under många år.

Publicerat i Västerbottenskuriren 2023-04-14